Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2021 21:31 - Горещ вятър
Автор: krispetotv Категория: Туризъм   
Прочетен: 465 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Събота,ден като ден.Все още сме в период на Санитарна криза,а навън е толкова слънчево...и духаше лек горещ вятър.На нас,които живеем на Средиемноморието,този вятър ни е приятел.Той е вечното присъствие, кога по-студен,кога по-добър,но днес беше изгарящ…

А може би ни се струваше така ,за да си намерим причина да не изберем преход в планината ,а нещо друго..като например посещение на imageParque Natural de la Albufera de Valencia. 

Само на десет километра от столицата на Турия (Валенсиа)се намира природният парк La Albufera de Valencia.  AI-buhayra, "малкото море или прилив", според арабите, известен още като "огледало на слънцето" неговата красота.  Това е най-голямото естествено езеро в Испания и едно от най-важните влажни зони на Иберийския полуостров.  Обявен за природен парк през 1986 г.

Ако сте на ваканция във Валенсия,трудно може да си представите ,че само на няколко километра от големия град може да прекарате един незабравим ден на релакс.Да познаете Валенсианската гастрономия и да наситите сетивата си с уникални пейзажи ноа оризови полета,мигриращи птичи ята,дюни ,бамбук и някоя друга оцеляла след строителния бум Barraca.(традиционна къща от кал и тръстика)

Около 30 населени места се намират на територия на парка.

До Резервата се стига с автомобил,пеша,автобус  и повечето хора използват равния терен ,за да дойдат до тук с велосипед.

През целия път до парка се минава през полета и канали,доста тесни пътища, но с търпение и толеранция всички стигат до своята цел✌😀

Стигнахме към 9.00 часа сутринта в градчето El Palmar.Това е единственото от крайречните градчета, което има директен достъп до лагуната.  Жителите му живеят от риболов, туризъм , ресторантьорство и агрикултура.

Оказа се ,че сме най-раннобудните. Крачехме из малките тесни улички,докато се озовахме на малкия център….А там като пчелички бръмчаха нагоре-надолу собствениците на местните ресторантчета, изнасяха чавръстто масите по терасите,покривки, декорация.Хлебаря спира със фургонетата и бързо оставя хляба…..има да обиколи още много ресторанти,днес поздравява бързо и любезно .

Тих хаос и усмивки на очакване….

Днес трябваше да бъде добър ден за всички хора в това градче,днес е събота,днес в Испания можехме да се предвиждаме между провинции,днес със сигурност ще бъде добър ден.

Намирахме се в центъра на парка,в малкото рибарско селце, което се е превърнало в символ на Валенсианската гастрономия.От тук излизат и лодките,с които може да обиколите лагуната .

Тъй като беше "твърде рано" седнахме в една малка тераса и си поръчахме кафе.

Вятърът продължаваше да разрошва косите ни,но това нямаше значение, защото с нетърпение чакахме да дойде часа на вашата разходка с лодка⛵🛶

Посещението на лагуната е само срещу 4€ на човек и трае около 45 минути. Ние бяхме в лодката с още 8 души заедно .

Лодкарят  беше много любезен и във всеки момент ни обясняваше детайли от историята на лагуната,разнообразието на фауната и изкуството на риболова😉

След завръщането ни на малкия кей се отправихме към La Devesa del Saler.Той отделя Лагуната от Средиземно море.  Идеална зона за туризъм и опознаване на местната флора на природния парк.Разходката ни продължи през впечатляващата борова гора  и определено ни беше добре дошла сянката на дърветата.La Devesa се простира на общо десет километра дължина, в която четири екосистеми се следват една след друга: Плажът, подвижните дюни, вдлъбнатини  и фиксираните дюни.

Плажът беше пълен,имаше глъч.Рибарите с гордост показваха улова си на любопитните хлапета.Ние си събрахме миди за спомен и се наслаждаваме на живота и горещия вятър,който разнасяше пясъка от дюните и го разпръскване над главите ни. 😎☀️🔝🌡

Минаваше обяди по стара испанска традиция след 14.00 часа беше време за обяд.А ние вече бяхме много ,ама много гладни.

Имахме запазена маса за обяд в Ел Палма,но преди това се отбиха  в една градина за домати….Ядяха не се истински домати ,пък и така щяхме да участваме в поддържането на местната икономика 😀🍅🏋️‍♂️ 

Момичето ,което ни ги продаде ,беше много търпеливо и любезно да ни обясни ,кой сорт според нашия вкус е най-добър.Истински и ароматни зеленчуци💚

След като осигурихме вечерята 🤣,се настанихме на терасата на един от местните ресторанти.Няма да кажа името му,защото съм сигурна,че и в който и друг да седнете ,ще останете също толкова доволни.

Срещу нас се виждаха оризищата,каналите с вода за напояване и лодки.Вятърът продължаваше да духа,горещ и настойчив,но това не ни попречи да се насладим на местните гозби.Прясна салата ,директно от градината,морски змийски в пикантен сос с картофи(Las angulas de Albufera ,all i pebre) и разбира се паеа(Paella).

Вкусен обяд,добра компания и много емоции !

Надявам се ,когато минете покрай Валенсия да се сетите за моя разказ и да го посетите.

Там ще ви очакват гостоприемни хора,уникални пейзажи и горещия вятър,който все нещо нанякъде отвява 🤫✌❤
А в нашия Instagram krispeto_tv ви оставяме куп снимки👨‍🎨😀





Гласувай:
2



1. toninabog - Поздрави!
17.05.2021 17:33
Чудесен пост за природен парк !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krispetotv
Категория: Туризъм
Прочетен: 31651
Постинги: 20
Коментари: 7
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол