Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2021 22:12 - Гостоприемство,история и гастрономия...или просто ЛИСАБОН
Автор: krispetotv Категория: Туризъм   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За втори път посещавахме Лисабон…една от европейските столици с много стил ,центрирани забележетилности,удобен транспорт и разбира се хубав климат.


Идвахме от юг и първото място ,което ни беше на път се оказа Ел Сантуарио де Кристо,в Алмада.ГРАДЧЕТО е разположено на брега на река Тахо,точно срещу Старата част на Лисабон.Така че ,където и да се намирахме в португалската столица винаги пред погледа ни се издигаше статуята на Христос .
За миг се объркваш,къде си…това дали е…Да бяхме в Португалия ,а статуята е копие на тази в Рио де Жанейро.Посещението на португалския кардинал бил толкова впечетлен от статуята на Христос в Бразилия ,че при завръщтането си организирал построяването му. Над 100 метровия монумент се е превърнал в един от основните символи на Лисабон .ДО ВЪРХА на стауята се стига срещу малка сума,стига само времето да го позволява.Доста често има силен вятър и това може да попречи на вашия план ,но парка около статуята е толкова голям и с толкова  чудесни гледки,че със сигурност ще останете доволни от посещението си.

Спокойно може да организирате екскурзия от половин ден ,включваща преминаване с лодка от Лисабон до Алмада,от малкото пристанище до върха може да се изкачите с автобус 101 или пеш ,навръщане да посетите някои от местните малки ресторантчета,доста по евитини от тези в столицата и отново да се върнете в ЛИСАБОН.

Като идея за връщане ви предлагаме преминаването по моста 25 април.Да …отново сте в шах …НАМИРАТЕ СЕ в Лисабон и не в Сан Франсиско на Голденн Гейт,приликата е невероятна имайки се впредвид че е построен от същата фирма…

Гледката към най високият висящ мост В Европа   е несравнима и уникална от хълма на Кристо ел Рей,но пресичането му с кола е истинско преживяване…21 м широк,2 300м дълг и на 77м над реката.Мостът се преминава само с превозно средтсво и само веднъж в годината по време на международния Маратон на Лисабон се преминава пеша…Така че стягаите връзките и тренирайте ,на време сте да се запишете

И тъй като сме в Лисабон ,а не в Китай дотук с приликите и копиата на сгради и монументи…ха ха 

В Лисабон се открояват ярко 2 центъра ,Старият и Новият.

Историческия център,Старият, е разположен по течението на река Тахо в квартал Байша Помбалина.Зависи в коя част на града сме ще видим различни пейзажи,забележителнсоти и ъгълчета ,които няма да ни оставят просто ей така да ги отминем. 

За нас ,пък и за всички вас приятели ,най добрият начини да опознаем града е да го обиколим пеша…..

И за да не губим време нека се изправим на площата на ТЪРГОВИЯТА.Plaza del Comercio e душата и сърцето на столицата.ОТВОРЕНА площ,с вечно присъствие на групи от хора,таксита,трамваи,амбулантни търговци и всичко това пред погледа на ХОСЕ Първи,героично изправил се в средата на площада и напомнящ за героичното и незабравимо минало на тази малка нацията.
От тук продължихме към Историческата част.Невероятно красивата триунфална арка е като началото на нашата разходка…В момента в който я прекосихме вече се намирахме в Долната Част,на плаза Росийо,откъдето и започва историческата част на Лисабон.

Лисабон е като една цветна приказка ….,чиито цветове най добре се оценяват от хълма на   замъка на САН Хорхе.

Стигането до замъка от долната част е около 1 час,върви се само нагоре и много нагоре…но пък гледките,малките сувенирни магазини,кафенета и работилнички приветливо ни отвличат вниманието и изкачването не тежи толкова.

На около 100 м преди замъка,до църквата САНТА ЛУСИА е разположен един  от десетките красиви балкони.Той е типичния Лисабон,романтичен,с олющени плочи,бели стени,овити по колоните в едно лозници и цветни храсти,а  в дъното между листата се вижда Тахо и малко по в дясно Кристо ел РЕй.Тук ще видите музиканти и художници,виинаги готови да обменят опит или пък просто да спечелят някоя монета.
И след като сме си поели глъдка въздух продължаваме към най популярното място за туристите в Лисабон .Замъка САН Хорхе.Въпреки скъпия вход ,10евро на човек,замъка е винаги пълен с посетители.Замъка е построен през 5 век от вестготите,разширен от арабите през 9 век ,но неговата епоха на величие се определя от средада на 13 до 16 век,когато е бил опитаван от португалските крале.ДНЕС В ЗАМЪКА ЗА РАЗПОЛОЖЕНИ РАЗЛИЧНИ И МНОГОБРОйни постоянни и переодични изложения,което определено определя и времето за посещение на замъка крепост ,4 и 5 часа.

В Тази част на града се намира и кадетралата ,с много по евтин билет за вход и с други интересни изложби.

А ,не забравайте известна снинка с трамвай Номер 28…а може и да се качите и разходите из по интересните туристически забележителности на столицата,10 км и 40 мин с много приятни емоции.Някой от забележителностите ,които можем да видим по маршрута му  са……

Hermosas vistas del Tajo y de las colinas de Lisboa.

 

El Castillo de San Jorge.

 

La Catedral de Lisboa.

 

El Mirador Puertas del Sol.

 

El Mirador de Santa Lucнa.

 

La Plaza del Comercio.

 

La Iglesia de San Antonio.

 

La Iglesia de la Magdalena.

 

La Iglesia de Nuestra Seсora de Oliveira.

 

La Plaza de Luis de Camo.

 

El Palacio y Jardнn San Benito.

 

La Basнlica y Jardнn de la Estrella.

 

 

`Откриваме най-модерната версия на Лисабон отново до реката, макар че този път много по-на североизток от историческия център, с района на т. Нар. Parque de las Naciones, на терена, който беше домакин на Expo 98. Това е като да си в друг град, различен от Лисабон, тъй като архитектурата и градската структура на този квартал нямат нищо общо с останалата част от града.

Паркът на нациите в Лисабон е дом на някои забележителности от градския живот. Там ще намерите гара Oriente - проектирана от Calatrava-, Атлантическият павилион - дом на големи спортни събития и концерти-, Лисабонския панаир, търговския център Vasco de Gama и грандиозния Oceanбrio, който е най-добрата атракция за тези, които посещават Лисабон с деца.

Всичко това, включено в среда с широки алеи и пешеходни пътеки до Тахо, в която са процъфтявали и многобройни ресторанти и барове, където можете да се насладите на приятна вечеря или първа напитка, за да започнете нощта.

На пристанището на Parque de las Naciones бяхме наели яхта за да пренощуваме,искахме нещо различно и запомнящосе.Опредлено си заслужава ,както за цена,така и за усещане и емоции...Почти като в епохата на Откривателите,но ни липсваха ключовете за да я изкараме в открито море...Седващият път ще бъде!

 

СЛЕД толкова вървене и емоции няма ка да не уловим аромата на ванилия и канела,носещ се из въздуха….Няма да забравя първото ни посещение и дългите опашки пред Сладкарската работилница на Rua de Belem Nє 84 a 92,Мястото е добре запазена  сладкарница с типични португалски плочки в синьо, с красиви декоративни орнаменти на тавана и стари златисти лампи. През прозорците му надничаха любопитни посетители за да видят разнообразието от типични продукти.

Разполага с няколко зали, където можем да седнем и да опитаме на място кексчетата.

Историята им  започва през 1837 г. как и защо точно в Белем ….там се е намирала рафинерията за захарна тръстика, работеща в този стар лисабонски квартал, близо до манастирите Jerуnimos, свързана с малък асортимент търговски магазин.

Като последица от Либералната революция, настъпила през 1820 г., всички манастири в Португалия са затворени през 1834 г., изгонвайки всички работници и монаси. Като начин за оцеляване, някой от манастира пусна за продажба в този малък магазин няколко торти, наречени „Pastйis de Belйm“, резултат от тайна рецепта от манастира.

Още по това време сладкишите започват да печелят слава сред посетителите, които идват да видят манастира Jerуnimos, бижуто на Belйm.

Оттогава се запазва оригиналната рецепта на манастира, която се предава и познава изключително от майсторите-сладкари, които ги правят на ръка в „Тайната работилница“. 
За да стигнете  до Историческия квартал БЕЛЕМ,който е на 6,5 км от центъра на Лисабон има няколко начина:
пеша,влак..1евро,автобус 727...2 евра,трамвай.15Е..до 4евра или такси ..до 10 евра.
Този път избрахме автобус,който в нашия случай хванахме от  Parque de las Naciones и ни спря точно до Сладкарницата Белем и бяхме на около 400м до други туристически обекти ,които искахме да посетим.НЕ препоръчваме влака въпреки ниската цена на билета,защото спирката му е малко по-отдалечена и се налага да пресичаш  участък с доста натоверен трафик,казваме го от опит от първото ни посещение.Не е лоша идея връщането ви да е пеша,за да може да посетите и най-голямата колекция на каляски в света,а пък винаги могат да се намерят и други местенца,които с трамвай или автобус можем да пропуснем.
 

Бяхме в Белем ,квартала със символите не само на Лисабон,но и на цяла Португалия.Всички те разположение по дължината на устиета на река Тахо,а защо именно там...От тук са тръгвали всички експедиции на португалските мореплаватели и в тяхна чест е издигнат и Мемориала на Откритията.Сред фигурите се различават хора от различни класи за времето си,мореплаватели,монаси,търговци,моряци и обикновени рибари,но всички те добринесли по своя си начин за развитието на малка Португалия.Входа е около 3 евра и може да се изкачите до върха .

Никога не бяхме виждали Лисабон толкова празен и безлюден,и не заради ранния час, но пък ако погледнем позитивно посещението на много обекти,които преди ни се струваше невъзможно заради километричните опашки...Днес стана много бързо предвижането от Паметника до Кулата .
Кулата Белем е друг от символите на  Португалия и на ерата на Откритията.Върху каменната фасада са издялани католически кръстове,животни и различни езически мотиви,което е малко объркващо ,но не случайно.Всички те са част от историята на тази велика епоха.Кулата е била и отправна точка за дългите пътешествия към Индия,Африка, Азия и Америка.
През 1983 г. е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство.
Входа за посещението е символичен и контрола на броя на посетителите е голям,така че около 40мин са ви напълно достатъчни да разгледате кулата и експозициите и насладите на чудесните гледки към реката.
Между кулата Белем и Манастира има огромни градини,който освен за почивка на изморени от ходене туристи ,могат да се видят и активно спортуващи .
Това са едни от най-посещаваните през лятото. Тук можем да се насладим на голяма просторна дневна площ, където можем да поставим одеялото си или просто да седнем на него, за да си починем, да четем, да направим пикник или да се възхищаваме на панорамата.
Само на няколко минути пеша се стига до Монастерио де лос Херонимос.Най-забележителната и автентична сграда в Лисабон.
Преди да бъде толкова голяма и внушава сграда е била малък манастир,в който са се събирали мореплаватели и откриватели ,преди да потеглят на някоя експедиция.
Манастирът е Национален Пантеон и сме сигурни ,че архитектурата му ще ви впечетли ,както и нас.Изключителен труд ,фантазия и отдаденост на човека за да запази върху камъка част от историята на Португалия.В продължение на манастира се намира Грандиозна църква с останките на известни личности, между които и Васко да Гама.
След посещението на сбирка в археологическия музей се насочихме отново към центъра на града. Няма как да сме в Лисабон и да не изпробваме някой асансьор, нали не кой да е а този на Санта Хуста.Има още три подони Elevador do Lavra,Elevador da Gloria  и Elevador da Bica,но този на Санта Хуста е най-популярния.
Качването в асансьора е, подобно на возенето в трамвай, едно от изживяванията в Лисабон, което не бива да пропускате. На височина 45 метра Elevador de Santa Justa (първоначално известен като Elevador do Carmo) свързва Baixa с квартал Chiado .Билета е 5,30€,качване и слизане ,а може и да вземете само в една посока.
асансьора ни транспортира до голяма тераса, където има добра гледка към реката и цялата Байша, площад Росио, Търговския площад и замъка Сан Хорхе
На терасата има и кафене за тези, които искат да спрат за питие, докато се наслаждават на панорамната гледка. Излизайки от алеята, която се свързва с Chiado, можем да си дадем почивка в малката и оживена Praзa do Carmo, пред която са красивите руини на манастира .

Минаваше обяд,масите в реснорантите по малките тесни улички между плаца де Радио и Плаца де Комерсио се пълнеха ...а във въздуха се носеше мммм вкусно.
Всяко посещение в Лисабон е свързано и с дегустацията на местните кулинарни специалитети.
Несъмнено един от тях са пържолите от треска (patanicas de bacalhau), които могат да се дегустират в повечето барове и ресторанти в португалската столица. Но смея обаче да препоръчам да не забравяте да посетите португалската къща на тортата bacalhau, основана през 1904 г., където можете да се насладите на яденето на нейните известни торти bacalhau. Тези печива имат особеността да се пълнят с кремообразно сирене, queijo serra da estrela
След добър обяд можем да ви препоръчваме супер разходка из парковете и градините в Лисабон.Разкошни зелени,натурални пространства в сърцето столицата,които позволяват на всеки да избяга от шума и стреса ,дори и за малко.
Този път избрахме Parque Eduardo VII.
Един от най-големите ,над 25 декара,и с вай-красивите гледки към града.
Кафенета,езера,старинни сгради ,тропически растения и много синьо и красиво небе.

Хубав и очарователен Лисабон!

 








Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krispetotv
Категория: Туризъм
Прочетен: 31808
Постинги: 20
Коментари: 7
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол