Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2021 17:23 - От Атлантическия океан до Средиземноморието
Автор: krispetotv Категория: Туризъм   
Прочетен: 1144 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.03.2021 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


1100km !!Това е разстоянието ,което трябва да прекосите с автомобил през  Испания от Атлантическия океан до Средиземноморието .

То може да се превърне в истинско емоционално бедствие или пък приятно преживяване!

Връщахме се от двуседмично кръстосване в Португалия…(септември 2020) бяхме супер доволни от преживяното и видяното в тази малко позната държава.Физически,колкото и странно да звучи въпреки че бяхме на ваканция,бяхме изморени.

Имахме доста натрупани километри зад гърба си, а ни оставаха още 1100😉🤫

Ето защо,за да запазим добрите впечатления и щастливия ни брак..ха ха,

разделихме прехода на два етапа.

Вече на испанска територия..Минахме през Виго до Саламанка,приспахме в Саламанка.И продължихме през Авила до Калпе,градчето в което живеем  от близо 20 години.

Ако имате дълъг преход е добре да си починете някъде по пътя..със сигурност ще видите и научите нови неща.

Пък и бяхме любопитни да видим тези градове,не се знае дали щеше да ни се отдаде друга възможност за пътуване, имайки в предвид времената на пандемия.

 В галисийската провинция Понтеведра, на брега на Атлантическия океан се намира  Виго.

 Старата рибарска част,  съвременните модерни съоръжения на неговите яхтени пристанища, добрата гастрономия,историческото наследство,географското му разположение  като част от Националния Парк на Риас Бахас могат да бъдат достатъчна причина за за посетите града.

Виго е вода и морски дарове,Виго е чайки и лодки. Намирахме се в едно най-големите в света  действащи рибарско пристанище.Виго се променя със светкавична скорост от периода ,в който Кралство Испания загубва отвът океанските си колонии.Толкова са големи промените ,че днес годишно се отчитат около 870 000 тона морски улов. Пристанището датира от римски времена и днес освен че е извор на доходи на местните жители се е превърнало и в туристическа атракция.Алея за разходки, чудесни гледки и фонове на снимки.

За нас беше престой от около 4 часа ...така че нашата цел беше съвсем ясна.

За да видите града от високо ще трябва да се изкачите до хълма O"Castro .Само на 20 минути пеша от историческия център ,нагоре и  само нагоре малко е трудно, но наградата е гарантирана 

Това не е класическата градска градина, а красива планина, точно в сърцето на Виго.

Ако се интересувате от археология, на долния склон на планината можете да посетите мястото на кастреньо и да видите какъв е бил животът във Виго между 3 и 1 век пр. Н. Е.

 По пътя ще намерите огромните котви, които припомнят битката при Ранде(1702) или т.н Битка на Виго.

 Можете да изпиете аперитив в ресторанта , любувайки се на гледката към града

 Но съкровището на О Кастро е в стените на крепостта му, където ще намерите замъка на О Кастро, неговите градини и невероятната му гледка.

Най-популярното място за всички след като се поизморят от разходка е El mercado A Pedra ,пазара стриди.Там миризмата на риба излиза от всеки ъгъл.А пред глада,мириса на скара и любезните покани на собствениците….няма как да откажеш и да не седнеш с чаша бяло вино ,за да увековечиш преминаването си през Vigo.

Прясна риба и добър обяд..,но деня напредваше и трябваше да стигнем до Саламанка ,където щяхме и да преспим.

Нямахме нищо резервирано,ако и вие нямате не се притеснявайте.Дори един съвет,в големите градове в самия ден на настаняване излизат много повече оферти .Така и ние по пътя между Виго и Саламанка направихме резервация….Само за 17€ ,стая за двама и то със закуска….☕🥐🍎

О….Уау.. беше много красиво .Или може би заради светлината привечер,която се отразява във всички тези старинни сгради ,но Саламанка ни се стори много красива,величествена. 

И разбира сеИма толкова много места за посещение в Саламанка..освен известен с бурния студентски живот,града е част от историческото наследство на Испания, т.н Златен век на испанското изкуство и литература.Без съмнение  най-популярното място в града е Централния площад. Построен е през 18 век в бароков стил.  Задължително отделете време за едно кафе в Cafй Novelty, най-старото кафене в Саламанка.Стил,емоция и изкуство на поднасяне на кафето...по-добро от италианското ха ха

Площада се е превърнал в зона на множество събития като между най-популярните са Студенската Нова Година и представяне на партия шах с хора ,участници като фигури .Сигурно се питате за каква точно Нова Година става дума ...След свършване на изпитната сесия и преди всички тези млади хора да се приберат по домовете си се събират и отбелязват с приятелите си този празник...Шоуто е неповторимо, за съжаление ще трябва да почакат няколко години за за възобновят традицията ,след всички ограничения които бяха наложени по повод Covid протокола. 

Минаваш откъдето минаваш и винаги заставаш пред някоя сграда от готически или бараков стил.Не пропускайте Старата и Новата катедрали .

Сградата ,която няма за ви остави безразлични е обществената библиотека. Сграда от 16 век,с изключително красив вътрешен двор и фасада украсена ,от долу до горе, с черупки.Посещението е безплатно, а гледката е единствена. 

Истината е че Саламанка е град ,който може за бъде обходен за 1 ден.Историския център е малък и в него е съсредоточен туристическия поток.Където освен добри ресторанти ,евтини апартаменти и множество книжарници....ще видите и Университета на Саламанка.Най-старият в Испания  и шестия в Европа.Посланието на една камена плоча на фасадата му кара всеки пътешественик да се развълнува....Думите са на Сервантес и са излезли от устата най-популярния и най-странния  испански литературен герой...Дон Кихот

"Свободата, Санчо, е един от най-ценните дарове, които Небесата дадоха на хората; с нея съкровищата, които съдържа земята и морето, не могат да бъдат равни; за свободата, както и за честта, човек може и трябва да се впусне в живота ".  

Дон Кихот от Ла Манча

След като бяхме отпочинали , добре закусили и с толкова много позитивни емоции ✌😃продължихме към дома.

Като спирка ,за по дълга почивка,трябваше да избираме между Авила и Мадрид .Не ни трябваше много време за да гласуваме за Авила.Много по-малко и спокоен град в сравнение със столицата ,пък и никога не бяхме виждали този град.

На влизане в града ,на около един километър от него се намира възвишението Четирите пилара( Cuatro Postes).Повярвайте ни няма как да не се спрете там.Със сигурност ще видите хора ,които си правят снимки търсейки добра светлина,художници, които нагласят стативити  си,търсещи добър ъгъл и всичкия този смут заради нея…..

Средновековната крепостна стена, която е прегърнала града и го пази.


Несъмненo символа на Авила е нейната стена.  Погледната отдалеч, тя прави града един от най-добре запазените средновековни градове  в Европа.

Стената е обявена за Световно Културно Наследство през 1985.Тази дата е и новото начало на Авила.Града става туристически център и как не след като Стената е най-добре запазената и поддържаната Средновековна крепост в цяла Европа.

 Вътре ще намерите град на световното наследство с калдъръмени улички, интересни църкви, вкусна гастрономия и спокойна атмосфера, която ще ви осигури един приятен престой в Авила.

Ние решихме да се разходим по стената и да разгледаме града от високо. Само за 5€  на човек успяхме да се качим  и прекараме 2 часа във времето назад....почти като в машина ва времето. 

За посетителите са предвидени табла с информация , гласови записи на различни езици и много добри указания за обектите ,които се намират извън крепостта ,но са пред вашия поглед.

Трябва да си призноем, че не сме  много по сладкото или може би защото все сме на диета ха ха . 

Но  ако сте по -лакоми бихме  ви препоръчали да  не си тръгвате без да сте опитали Las yemas de Avila(Жълтъците на Авила).А ако нямате подаръци за близките,моги да се приберете с оригинален сувенир като например кутия от този десерт.Няма да сгрешите!.Запазена ,местна рецепта само на повече от 150 години.😃😃😃

Надяваме се тези 1100км ,за 48 часа да сте си прекарали точно толкова добре ,колкото и ние!

Бъдете здрави!






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krispetotv
Категория: Туризъм
Прочетен: 31799
Постинги: 20
Коментари: 7
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол